Vijesti

Održana duhovna obnova: „Marija – uzor odgajateljice“

Održana duhovna obnova: „Marija – uzor odgajateljice“

Održana duhovna obnova: „Marija – uzor odgajateljice“

U Mariji Bistrici je 19. listopada 2013. održana duhovna obnova za odgojitelje Domova za nezbrinutu djecu Karmelićanki BSI. Duhovnu obnovu vodio je don Stjepan Bolkovac, salezijanac na temu Marija odgojiteljica.

Don Stjepan započeo je svoje izlaganje rečenicom: „Ono što jesmo, to je Božji dar nama, a ono što postajemo to je naš dar Bogu!“, kako bi nam posvjestio važnost odgoja. Zatim je odgojitelje vodio kroz tekst Navještenja Mariji i poučio ih koje su glavne odrednice odgoja te kakav bi odgojitelj trebao biti ako mu je Marija uzor.

Evo nekoliko značajnijih misli iz njegova izlaganja: „Odgoj nije puko prenošenje vrednota, odgoj je svjedočenje vrednota. Tko ne ljubi, ne bi smio ni odgajati. Odgoj ljubavlju uvijek je moguć! Odgoj je odgovor na stvarnost života. Važno je imati oko za potrebe bližnjih. Odgoj je proces, projekt, traje do kraja života. U odgoju je važan dijalog – zajedničko promatranje problema i traženje rješenja. Važna je prava mjera u svemu i poštovanje odgajatelja i odgajanika. Život je čudo! Dijete je čudo Božje i ako ga tako promatramo onda je ono zadaća naše ljubavi i života. Odgoj nije garancija, nego ponuda!“

Odgojitelji su zatim imali priliku za Svetu ispovijed te su zajednički, spontano u šetnji na Kalvariju izmolili Križni put. Ujedno su uživali u predivnom jesenskom danu i prirodnim ljepotama bregova Marije Bistrice. Sv. Misu predslavio je don Stjepan u kapeli sv. Petra uz glazbeno animiranje s. Dijane te uz sudjelovanje svih prisutnih.

Nakon ručka koji su odgojitelji iskoristili i za druženje te međusobno bolje upoznavanje, održane su radionice u crkvi na otvorenom. Odgojitelji su raspravljali o novim spoznajama, popričali o tome što ih se dojmilo te koje  bi od tih spoznaja mogli primijeniti u svom budućem radu.

Plenumom je završena duhovna obnova. Odgojitelji su bili jako zadovoljni te su don Stjepanu izrazili zahvalnost i molbu za još ovakvih susreta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *