Vijesti

Duhovna obnova djelatnika Kuće Svetog Josipa

Duhovna obnova djelatnika Kuće Svetog Josipa

Duhovna obnova djelatnika Kuće Svetog Josipa

Duhovna obnova – Odgoj savjesti

Dana 13. 02. 2016. u samostanu Karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu održala se duhovna obnova za sve djelatnike Kuće Sv. Josipa. Svojim razmišljanjima, iskustvom i duhovitošću obogatio nas je don Stjepan Bolkovac, salezijanac.
Započeli smo molitvom uz prigodu Power point prezentaciju nakon koje je usljedio nagovor s temom dana, a to je: ODGOJ SAVJESTI. S obzirom na naš odgajateljski rad tema je već na sam pogled bila privlačna jer svi mi zapravo želimo djeci (a i sami sebi) pomoći u izgradnji ispravne savjesti. Don Stjepan nam je odmah na početku posvijestio kako je odgoj ponuda, a ne prisila stog je zapravo za jednog odgajatelja pravi izazov neprestano nuditi kvalitetne sadržaje, izgrađene stavove bez obzira na (ne)prihvaćanje odgajanika. Kroz predavanje, don Stjepan nas je upoznao sa više tipova savjesti –lažna, laksna, skrupulozna, osjetljiva, prevarena, otvrdnula, ispravna i nježna.
Jako je važno imati ispravnu i nježnu savjest i to proizlazi iz dvije činjenice – savjest je norma moralnog djelovanja i uvijek smo je dužni slijediti.
Druga važna rečenica koja nam se urezala u pamćenje i s kojom je bilo zaključeno predavanje je prekrasna don Boscova misao: Odgoj je stvar srca. I tu je ključ dobrog odgoja na koji svatko reagira. Bez toga je bolje ne odgajati.
Poslije predavanja uslijedila je pauza tijekom koje se odvijalo više aktivnosti – rad u grupi na temelju jako poučne priče o žabi, ispovijed i razgovor te udisanje svježeg zraka nakon osebujnih vremenskih promjena – kiše, snijega i naglog proljepšanja.
U 11. 30 smo zajedno slavili Euharistiju na nakanu svih nas djelatnika i uslijedio je ručak zajedno sa našom djecom u Kući Sv. Josipa. Bilo je tu smijeha, pjesme i anegdota koje je don Stjepan „vadio iz rukava“.
U popodnevnom dijelu završili smo kratkom raspravom kojoj je bio cilj potaknuti nas na veću svijesnost situacija, riječi i događaja kako bi shvatili na vrijeme ako nas (ili naše odgajanike) vode u nešto loše i na usporavanje kako bi bili osjetljiviji za stvarnost u kojoj živimo. To je važno za naš osobni i duhovni život, ali i za sam odgojni proces.
Duhovna obnova je završila poticajima kroz korizmeno vrijeme, blagoslovom i velikom željom svih nas za što skorijim ponovnim susretom.
Okrepljeni, duhovno obnovljeni i zahvalni Bogu i svima koji su nam omogućili ovu duhovnu obnovu, i mi djelatnici Kuće sv. Josipa želimo svima blagoslov u ovom svetom korizmenom vremenu.

Djelatnici Kuće Sv. Josipa

Objavljeno
Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *