Domovi

Tri doma u Hrvatskoj provinciji naših teta 

Kuća sv. Josipa: Hrvatski Leskovac


Družba sestara karmelićanki BSI započela je živjeti i djelovati u Hrvatskoj godine 1917. kada su sestre iz Beča došle u Hrvatsku i otvorile prvi dječji dom na Ksaveru. Zbog neadekvatnih uvjeta 1919. godine sestre su s djecom preselile u Hrvatski Leskovac gdje im je nadbiskup Bauer darovao zemljište gdje su nastavile sa zbrinjavanjem djece u Domu sv. Josipa.

Današnja Kuća sv. Josipa za nezbrinutu djecu smještena je u leskovačkom naselju na jedinoj lijepoj uzvisini koja krasi ovaj kraj. Okružena livadama i voćnjakom svjedokom je skoro stoljetne povijesti života i rada sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova koje od samih početaka na ovom Leskovačkom brijegu brinu o djeci kojoj je potrebno pružiti topli obiteljski dom.

Trenutno se u Kući živi 30 djece školskog uzrasta i mladih na studiju koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i sa sobom donose svaki svoju životnu priču, svoje želje i svoje snove. 12 je dečkiju: tri studenta, šest srednjoškolaca, dvoje ih je u višim razredima osnovne škole, jedan je svršio školovanje. 16 je djevojaka: tri studentice, četiri srednjoškolke, sedmero ih je u višim razredima osnovne škole, jedna je u nižim, a jedna u maloj školi.

S njima radi sedmero odgajatelja, psiholog, logoped, psihoterapeut i socijalni radnik.

Iz ovog svog doma djeca odlaze mirno i bezbrižno u školu. Slobodno vrijeme djeca i mladi provode u raznim radionicama: likovnim i kreativnim radionicama, glazbenim i glumačkim. Osim ponuđenih radionica unutar Kuće uključeni su i u slobodne aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Brošura Kuće sv. Josipa dostupna je na našim web stranicama , a tekst brođure možete tu pronaći i na više stranih jezika.

Odlučili ste se da nas želite posjetiti? Javnim prijevozom se do Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu može doći na dva načina.

1. Bus sa Savskog mosta

Linija ZET-a koja vozi blizu naše Kuće je 132 Savski most - Goli breg. Pogledajte ovdje raspored vožnje. Subotom i nedjeljom učestalost vožnje je nešto rjeđa nego radnim danom.

Vožnja traje 30 minuta. Stanica na kojoj izlazite je ispred kleti Cinkuš. Nakon što izađete, nastavljate 20 metara ravno i skrećete u prvu ulicu desno. Nastavite laganim hodom 5 minuta i skrenite u prvu ulicu desno koja je naš prilaz. Vidjet ćete našu Kuću 100-tinjak metara ravno.

Autobusna stanica za povratak na Savski most je preko puta stanice na kojoj ste izašli van.

2. Vlakom s Glavnog kolodvora

Hrvatski Leskovac je druga stanica od zagrebačkog Glavnog kolodvora u smjeru Karlovca, nakon Remetinca.

Pogledajte ovdje raspored vožnje tako da kao polazni kolodvor upišete Zagreb Gl.kol. ili Remetinec, ovisno otkuda krećete, a kao odredišni kolodvor Hrvatski Leskovac. Subotom i nedjeljom učestalost vožnje je nešto rjeđa nego radnim danom.

Vožnja traje 13 minuta. Za 15 minuta ste laganom šetnjom u našoj Kući. Krenite samo ravno cestom uz prugu u smjeru Karlovca. Uskoro ćete vidjeti na brežuljku Samostan sv. Josipa, u kojem je i Kapela sv. Josipa i Dječji vrtić svete Male Terezije. Kuća sv. Josipa je lijevo, gledano s ceste. Da biste došli do nas, prođite kroz dvorište samostana.

Slobodno uđite i pozvonite na unutarnje zvono. U predvorju možete razgledati naše ručne radove dok čekate na sestru Katarinu ili nekoga od odgajatelja.


Leskovački brijeg 15
10251 Hrvatski Leskovac
Tel. +385 (1) 6578 848
Fax. +385 (1) 6578 848
e-mail: kuca.sv.josipa@gmail.com

Uplate iz Hrvatske:
Žiro račun: 2340009-1410213557 (kod Privredne banke Zagreb)

Uplate iz inozemstva:
IBAN: HR2323400091410213557
SWIFT(BIC): PBZGHR2X




Kuća sv. Terezije od Malog Isusa: Zagreb


Kuća sv. Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu nalazi se u zagrebačkom kvartu Črnomerec. Bilježi nešto kraću povijest djelovanja obzirom da je otvorena 1925. godine. U svojoj povijesti i ona bilježi mnoge životne priče i sudbine života onih koji su tek počeli živjeti. sada trenutno zbrinjava dvadesetero djece predškolske dobi koja su podijeljena u tri odgojne skupine o kojima skrbe sestre i odgajateljice u radnom odnosu. S djecom također rade psiholog, logoped, psihoterapeut i socijalna radnica. U slobodno vrijeme djeca su uključena u tečaj engleskog jezika i u rad dramske skupine, a dio vremena provode i s volonterima u individualnom druženju.


Vrhovec 29
10 000 Zagreb
Tel. +385 (1) 3771 976
e-mail: kuca.sv.terezije@gmail.com
IBAN: HR2223400091410211635
​Devizni račun: 703000-011429 (kod Privredne banke Zagreb)
SWIFT(BIC): PBZGHR2X




Dnevni boravak: Nigerija

Misije u Nigeriji započele su 16. srpnja 2002. u biskupiji Orlu, sa samostanom i dnevnim boravkom za 27 djece. Ovdje djeluju dvije hrvatske sestre i nekoliko afričkih sestara.

Život u Nigeriji je težak i potrebe su mnoge.

Upute koje slijede će vam se možda činiti smiješne, no ovdje su vrlo bitne. Ne samo da nema navigatora – nema ni putokaza, prometnih oznaka, imena sela… Neki ljudi gotovo nikada ne odu dalje od susjednog sela, pa su im svi ovi detalji jako važni.Uz to, mnoga manja mjesta na različitim stranama Imo State imaju isti naziv, ili se razlikuju tek u jednom slovu.

Our Convent is along Anara - Orlu road, close to Nkwommiri market and Nwangele L.G.A. HQ (Amaigbo).

How you may come to us? If you’re coming:

i. From Orlu :

a) with private car: follow Amaigbo road. After Nwangele L.G.A. HQ, at the “Y” junction take left (Anara Rd) and after only 300 m, on your right you will see our gate
b) with public transport: at Anara park at Orlu, enter taxi going for Anara. Ask to stop in front of Convent at Umuozu (Nwangele L.G.A.) – shortly after Amaigbo and Nkwommiri market

ii. From Owerri:

a) with private car: follow Okigwe road. At Anara Roundabout, turn left (Orlu direction). You will see our gate on your left, 6,7 km after Anara Rdbt
b) with public transport: Take taxi to Anara. There take taxi or okada to Convent at Umuozu, Nwangele L.G.A.

iii. From Umuahia:

a) with private car: follow Umuahia – Orlu express road. At Anara Roundabout, turn left (Orlu direction). You will see our gate after 6,7 km, on your left
b) with public transport: take taxi for Anara. There take taxi or okada to Convent at Umuozu, Nwangele L.G.A.

If you are lucky to get bus for Orlu, it will stop you in front of our gate (along Anara – Orlu Rd) 6,7 km after Anara Roundabout.

iv. From Okigwe:

a) with private car: follow Anara road. At Anara Roundabout turn right (Orlu direction). You will see our gate on your left, 6,7 km after Anara Rdbt.
b) with public transport: take taxi for Anara. There take taxi or okada to Convent at Umuozu, Nwangele L.G.A.

If you’re lucky to get bus for Orlu, it will stop you in front of our gate (along Anara – Orlu Rd) 6,7 km after Anara Roundabout.


Pošta:
Carmelite Sisters DCJ
P.O. Box 837
Owerri 460221
Imo State
Nigeria, Africa
Adresa:
Convent, Umuozu
Nwangele L.G.A.
Imo State, Nigeria
Catholic Diocese of Orlu
Tel. +234 (803) 6742 176
e-mail: carmeldcj.nig@gmail.com


Račun u Hrvatskoj:

Broj deviznog računa: 20600602826
Privredna Banka Zagreb

Račun u Nigeriji (samo za EURO):

BENEFICIARY’S BANK

BIC (SWIFT address): Swift: CITIGB2L
Bank’s name: Citibank NA
Bank’s address: Main Operations Centre

Lewisham House
25, Molesworth Street
Lewisham
London SE1 37EX
Bank’s registered office:
Bank’s country: Great Britain
BENEFICIARY

Name: Diamond Bank Plc,
Address: 6, Waast Avenue Ikenegbu, Owerri, Imo State, Nigeria Registered office: 1261 Adeola Hopewell Street, Victoria Island, Lagos
Country: Nigeria

Account/IBAN of the Beneficiary: AC Number 8761124 IBAN-GB18CITI18500808761124

For further credit to 0004281446 (final beneficiary: Carmelite Sisters of the Divine Heart of Jesus)




Domovi Karmelićanki BSI u svijetu

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova imaju domove i u drugim provincijama diljem svijeta.

U Tibatiju u Kamerunu sestre od 22. siječnja 1995. rade s djecom. Četiri sestre borave ovdje i brinu dnevno za 100-tinjak djece.

U Njemačko-austrijskoj provinciji Halberstadtu je dom za djecu s invaliditetom. U talijanskom gradu Rocca di Papa sirotište je s 27 djece.

U SAD-u u Milwaukee – Wauwatosa je dom za 22 dječaka, maloljetnih prijestupnika. U East Chicago je kuća za djevojke i njihove bebe koje bi im inače policija bila oduzela.

U Nikaragvi sestre vode kuhinje za siromašnu djecu. U Managui je kuhinja za oko 200 siromašne djece, u San Marcosu za oko 110 siromašne djece, a u Tipitapi za oko 135 siromašne djece. U Brazilu sestre pomažu djeci u dnevnom boravku.